Hammargrens bigårdar och zon5honung

I Vaggeryd i nordvästra Småland håller Hammargrens bigårdar till. Området räknas till odlingszon 5, och den har fått ge namn till honungsserien zon5honung. Floran, klimatet och jordmånen här skiljer sig från andra delar av Småland.

– Zon 5 är samma som i Norrlands kustklimat, berättar Therese Hammargren som utgör ena halvan av Hammargrens bigårdar. Vi får inte så stora honungsskördar som till exempel slättlandskap med raps, men å andra sidan ger landskapet här en större smakpalett.

I Vaggeryd kan vårblomningen ligga flera veckor efter Jönköping, som ligger tre mil norrut.

– I Jönköping har biodlarna oftast italienska bin, men vi gick över till österrikiska carnicabin som är anpassade till alpklimat. Det är viktigt att bina flyger ut och börjar samla nektar från sälg och maskros tidigt på våren, så att samhället hinner växa sig starkt inför resten av säsongen, med många arbetsbin.

Therese har tidigare jobbat inom handel. Efter en föräldraledighet kände hon att hon ville göra något nytt, och hennes man Magnus föreslog biodling. Företaget driver de tillsammans sedan 2012 efter ett par års hobbyverksamhet. Therese gick först en nybörjarkurs i biodling och därefter en tvåårig yrkesutbildning. Magnus är el-teleingenjör och har bland annat studerat ekonomi.

Therese och Magnus Hammergren

– Vi kombinerar våra kunskaper, säger Therese. Eftersom biodling innefattar så mycket problemlösning av biologisk, marknadsföringsmässig och teknisk karaktär är det en bra kombo.

Vad har ni lärt er på vägen?

– Man ser naturen på annat sätt. Inte bara bina utan allmänt, blomstring och väder, allt. Och jag har lärt mig att förstå bisamhällena. Nu kan jag öppna kupan och se status nästan direkt. Man ser med en gång om det är drottninglöst samhälle. Jag känner av olika dofter, om bina är stressade eller så. Och om det är ett drottningslöst samhälle så är bina oroliga.

I början blandade Therese honung från flera olika skattningar, alltså från olika delar av säsongen.

– Många skattar bara en gång per säsong, men jag tycker det är fint att få variation. Nu skattar och slungar vi fyra sorter per år. Försommar, högsommar och sensommar, och sedan ljunghonungen som är kvar efter sensommarslungningen. Den är seg och jobbig att få ur, men vi har skaffat en honungslossare som "masserar ut" ljunghonungen.

Idag har Hammargrens drygt femtio bikupor placerade på nio bigårdar med varierad omgivning av smått lantbruk, skogar, ängar och trädgårdar. Therese och Magnus fäster stor vikt vid att vara noggranna och djurvänliga och att inte slösa på resurser i form av resor och material.

– Biodlingen ska ske i samklang med naturen och binas betingelser, inte vara industriell, utan förbli ett hantverk där vi har kontroll över hela kedjan.

zon5honung, Vårflora

KÖP NU!

Prova Hammargrens fantastiska Smålands vårflora, med smak av maskros, sälg, kärnfrukter, blåbär och lingon. En smakexplosion på burk!