Om Honungsriket

Hej!

Det är vi, Frida och Felix, som driver Honungsriket. Vi är inte biodlare, men vi älskar bin och honung. Låt oss berätta om fyra drivkrafter bakom Honungsriket.

Honung är gott

Så enkelt är det, och detta enkla faktum är den främsta anledningen till att vi startade Honungsriket. Fast "gott" räcker inte - honung är en delikatess och ett unikt livsmedel. En viss honungs karaktär avgörs av egenskaperna hos den lokala floran och jorden, klimatet i regionen, binas fantastiska samhällen och, sist men inte minst, biodlarens omsorg om bina och honungen. Smak, färg, textur och konsistens skiljer sig från plats till plats, månad till månad och bisamhälle till bisamhälle.

För oss började allt med en utsökt maskroshonung (som nu är en av våra storsäljare). Felix, som alltid gillat honung, tyckte det var den godaste han smakat. Mer överraskande var att även honungsskeptikern Frida instämde. Vi började prova fler honungssorter och insåg snart att det fanns en hel värld att upptäcka. I vanliga matbutiker kan man ibland köpa honung som påstås komma från någon särskild blomma, men de smakar i regel ungefär likadant. Men nu upptäckte vi vilken särpräglad smak riktig kvalitetshonung kan ha.

Till vår förvåning kunde vi inte hitta någon butik på nätet som erbjöd ett ordentligt utbud av svensk honung från engagerade biodlare, så vi bestämde oss för att fylla den luckan. På vägen har vi träffat många inspirerande människor (och bin!) och fått smaka mängder av god honung.

Mot honungsfusket

Honung är ett av de livsmedel som det fuskas mest med i världen. Även inom EU ökar försäljningen av honung trots att antalet biodlare och kupor inte ökar. Så vad är det som säljs? I bästa fall honung av oklart ursprung i andra länder, ofta blandad från många olika källor. I värsta fall majssirap blandat med honung.

Det finns uppenbarligen ett stort sug efter honung. Men om vi glömmer bort hur riktig honung smakar så kommer stora burkar med "Blandning av EG- och icke EG-honung" helt att konkurrera ut den hantverksmässiga biodlingen och den smakrikedom den erbjuder.

Därför hoppas vi att fler ska upptäcka honung som den fantastiska råvara det är.

Pollinering och ekosystem

De flesta har väl hört talas om att antalet bin runtom i världen har minskat katastrofartat de senaste decennierna. För ett par år sen rapporterades det att antalet honungsbin i USA minskat med nästan 40%.

Även i många länder i Europa är problemet på en liknande nivå. Exakt vad som orsakar bidöden är inte helt säkert, med all sannolikhet är det en kombination av faktorer. EU-kommissionen förbjöd för några år sedan ett antal bekämpningsmedel av typen neonikotinoider, som har visat sig ha en negativ inverkan på bin.

Färre bin innebär minskad pollinering, vilket är ett stort problem för jordbruket. Men honungsbiet är bara en av många pollinatörer, och även vilda bin, humlor, fjärilar och skalbaggar hotas av gifter, parasiter och storskaligt jordbruk som medför förlust av växtrikedom och ett landskap utan lämpliga boplatser.

Vi ser Honungsriket som ett tillfälle att informera om villkoren för pollinatörer och bidra till att klargöra vad forskningen kommer fram till. Kärleken till honung kan bli en länk som hjälper oss att se hur viktigt det är att bevara fungerande ekosystem där även blomflugor och svärmare trivs.

(Vi säljer också en del produkter med anknytning till vilda pollinatörer.)

Höj priset!

Vi tycker att en hel del svensk honung säljs för billigt idag. Många honungsfantaster är vana att kunna köpa billigt direkt från en lokal biodlare. Det är naturligtvis väldigt fint, och vi hoppas att fler ska leta upp biodlare i sin närhet och köpa deras produkter. Men varför förväntar vi oss att det ska vara så billigt? Honung är ju en produkt som kräver nästan oändliga mängder tålamod och omsorg för att producera.

Om vi vill fortsätta njuta av en mångfald av smaker och texturer, om vi vill vara säkra på att det är äkta honung vi köper, och om vi vill stödja ett ekologiskt hållbart produktionssätt - då måste det löna sig för biodlare att satsa på kvalitet i stället för att sälja så stora mängder som möjligt till matvarujättarna.

Vi hoppas att Honungsriket ger dig tillfälle att testa fler fantastiska honungssorter, från hela Sverige. Och vi vill såklart att du också forsätter köpa från din lokala biodlare - men be dem höja priset!