Om Honungsriket

Hej!

Det är jag, Felix, som driver Honungsriket. Jag är inte biodlare, men jag älskar bin och honung. Låt mig berätta om fyra drivkrafter bakom Honungsriket.

Honung är gott

Så enkelt är det, och detta enkla faktum är den främsta anledningen till att jag startade Honungsriket. Fast "gott" räcker inte — honung är en delikatess och ett unikt livsmedel.

För några år sen fick jag smaka en ren maskroshonung och blev alldeles hänförd. Den hade smaker som jag aldrig upplevt i en honung tidigare, lite som kola och lite som just en sommarvarm maskros. Strax efteråt provade jag en ren bovetehonung, mörk och flytande med en märklig smak som påminde om melass och hö. Jag var såld! Honung kunde visst vara allt möjligt som jag inte haft en aning om.

Jag ville utforska mera, men upptäckte att det är svårt att få tag i riktigt bra svensk honung om man inte vill göra en väldigt lång road trip och besöka biodlare runtom i Sverige själv. Så föddes Honungsriket — en webbshop för alla oss som vill njuta av fantastisk honung från hela Sverige.

En viss honungs karaktär avgörs av egenskaperna hos den lokala floran och jorden, klimatet i regionen, binas fantastiska samhällen och, sist men inte minst, biodlarens omsorg om bina och honungen. Smak, färg, textur och konsistens skiljer sig från plats till plats, månad till månad och bisamhälle till bisamhälle. Med Honungsriket vill jag ge fler en chans att upptäcka denna fantastiska variation.

Mot honungsfusket

Honung är ett av de livsmedel som det fuskas mest med i världen. Även inom EU ökar försäljningen av honung trots att antalet biodlare och kupor inte ökar. Så vad är det som säljs? I bästa fall honung av oklart ursprung i andra länder, ofta blandad från många olika källor. I värsta fall majssirap blandat med honung.

Det finns uppenbarligen ett stort sug efter honung. Men om vi glömmer bort hur riktig honung smakar så kommer stora burkar med "Blandning av EG- och icke EG-honung" helt att konkurrera ut den hantverksmässiga biodlingen och den smakrikedom den erbjuder.

Att köpa honung med tydligt ursprung minskar utrymmet för fusk, och är ett direkt stöd till genuin honungsproduktion och biodlare som brinner för sitt hantverk!

Pollinering och ekosystem

De flesta har väl hört talas om att antalet bin runtom i världen har minskat katastrofartat de senaste decennierna. För ett par år sen rapporterades det att antalet honungsbin i USA minskat med nästan 40%.

Även i många länder i Europa är problemet på en liknande nivå. Exakt vad som orsakar bidöden är inte helt säkert, med all sannolikhet är det en kombination av faktorer. EU-kommissionen förbjöd för några år sedan ett antal bekämpningsmedel av typen neonikotinoider, som har visat sig ha en negativ inverkan på bin.

Färre bin innebär minskad pollinering, vilket är ett stort problem för jordbruket. Men honungsbiet är bara en av många pollinatörer, och även vilda bin, humlor, fjärilar och skalbaggar hotas av gifter, parasiter och storskaligt jordbruk som medför förlust av växtrikedom och ett landskap utan lämpliga boplatser.

Jag ser Honungsriket som ett tillfälle att informera om villkoren för pollinatörer och bidra till att klargöra vad forskningen kommer fram till. Kärleken till honung kan bli en länk som hjälper oss att se hur viktigt det är att bevara fungerande ekosystem där även blomflugor och svärmare trivs.

(Jag säljer också en del produkter med anknytning till vilda pollinatörer.)

Höj priset!

Jag tycker att en hel del svensk honung säljs för billigt idag. Många honungsfantaster är vana att kunna köpa billigt direkt från en lokal biodlare. Det är naturligtvis väldigt fint, och jag hoppas att fler ska leta upp biodlare i sin närhet och köpa deras produkter.

Men varför förväntar vi oss att det ska vara så billigt? Honung är ju en produkt som kräver nästan oändliga mängder tålamod och omsorg för att producera. Dessutom är skörden mycket osäker från år till år. Bisamhällen kan dö under vintern, och torka eller andra faktorer kan orsaka dåliga skördar.

Om vi vill fortsätta njuta av en mångfald av smaker och texturer, om vi vill vara säkra på att det är äkta honung vi köper, och om vi vill stödja ett ekologiskt hållbart produktionssätt — då måste det löna sig för biodlare att satsa på kvalitet i stället för att sälja så stora mängder som möjligt till matvarujättarna.

Jag hoppas att Honungsriket ger dig tillfälle att testa fler fantastiska honungssorter, från hela Sverige. Och jag hoppas såklart att du också forsätter köpa från din lokala biodlare — men be dem höja priset!